Состојки:
– пилешко бело месо (шницли)
– 2 средни тиквички
– 3 домати
– сирења: фета и Трапист или кашкавал
– суви билни зачини, по вкус
– пиперка
– босилек
– ситно сецкани зелени (листови)
– 2 чешниња лук
Подготовка:
Подмачкајте го со масло огноотпорен сад, наредете ги тиквичките исечени на тенки прстени. Тиквичките можете да ги испржите и малку во суво тавче, за да не испуштат вода.
Посипете со суви билки, бибер и босилек.
Врз тиквичките наредете изматени и малку зачинети шницли, па посипете со сечкан лук. Потоа ставете уште еден ред тиквички, зачини за сува тревка, бибер и босилек.
Наредете ги пашканатот исечен на прстени над тиквичките, потоа распарчената фета и исечканите зелени (листови).
Ставете ја во рерна да се пече на 230 степени околу 20 минути.
Кога ќе се испече, изрендајте Трапист или друго тврдо сирење и вратете го во рерна (исклучена) да се растопи.
Тиквички со пилешко послужени со салата по желба.