Внимавајте со количината: oвошје кое може да ја подобри функцијата на црниот дроб

Мислите дека немате причина да се грижите за вашиот црн дроб затоа што не консумирате често алкохол? Но, дали сте слушнале за безалкохолни масни заболувања на црниот дроб?

Црниот дроб е вториот најголем орган во телото (по кожата) кој тивко работи напорно за да ве одржи во живот.

Веројатно знаете дека неговата примарна функција е да ги отстранува токсините од телото, но исто така ги обработува хранливите материи од храната, ја филтрира вашата крв, ги метаболизира лековите што ги земате, произведува хемикалии кои помагаат во згрутчување на крвта, произведува жолчка и помага во регулирање на шеќерот во крвта.

Ќе признаете дека тоа е многу работа. И затоа вашиот црн дроб секако заслужува малку повеќе внимание отколку што добива, а заслужува и редовна доза од најздравите плодови.

Безалкохолното масно заболување на црниот дроб не е поврзано со консумирање алкохол, како што сугерира името, се карактеризира со воспаление на црниот дроб што може да доведе до истата штета предизвикана од прекумерно консумирање алкохол, односно цироза на црниот дроб.

Оваа болест на црниот дроб е предизвикана од вишок маснотии. Масни наслаги се формираат во црниот дроб, најчесто како резултат на дебелина, покачен шеќер во крвта или покачени нивоа на триглицериди.

„Две боровинки имаат најголема концентрација на антоцијани, природниот пигмент кој им ја дава таа прекрасна синкава боја. Податоците покажуваат дека антоцијаните можат да го спречат оксидативниот стрес што може да се појави во црниот дроб и на тој начин да го намалат воспалението на црниот дроб“, објаснува Лорин Манакер, нутриционист и автор на „The First Time Mom’s Pregnancy Cookbook“.

Антоцијаните обично се наоѓаат во кората на црвено, виолетово и сино овошје, зеленчук и житарки. Истражувањата покажаа дека нивниот удел е пропорционален на интензитетот на бојата. Значи, боровинки, капини, малини, брусница и јагоди се добри извори на антиоксиданси. И колку е поинтензивна бојата, толку подобро, бидејќи укажува на поголема количина на антиоксиданси. Но, Лорин предупредува дека тоа не значи дека треба да изедете огромен сад полн со боровинки, пренесува „City Magazine“.

„Конзумирањето премногу овошје доведува до внесување на премногу фруктоза, што може да има негативен ефект врз црниот дроб“, вели Манакер, додавајќи дека порцијата треба да е разумна.

Scroll to Top